PsalmJam i Malax kyrka

Artikel i Vasabladet 17.10:
Psalmer är allsång, men inte alltid med orgel. Nyare psalmer behöver ett kompband. Det får de när Malax församling bjuder in till Psalm-Jam.

Katri Lax nynnar på psalmen "Det gäller dig och det gäller mig". Den är medryckande, men hon slutar tvärt. - Det här är samba. Tänk dig det med orgel. Nej, det går inte, säger hon.

Kantorn i Malax församling brukar sätta sig vid pianot när någon av psalmerna ur psalmbokstillägget från 2016 ska sjungas. Nu ska orgeln få vila och kantorn lyssna. Katri Lax har önskat sig mer än ett piano - helst ett kompband - för att lyfta de nya psalmerna. Det blir verklighet när Psalm-Jam ordnas i Malax kyrka på söndag 20.10 kl 18.

Alla får sjunga med. Bandet består av Richard Smith (gitarr), Mikael Svarvar (piano och sång), Marcus Söderström (bas) samt Patrick Lax (trummor).
Inträdet är fritt. Kollekten går till Malax församlings musikarbete.

Psalm-Jam är inte en konsert. Det blir allsång och musiker som improviserar, "jammar". Musikerna är Richard Smith, Mikael Svarvar, Marcus Söderström och Patrick Lax.

- Det här blir intressant. Hur mycket vågar de? Jag har sagt att de inte behöver vara blyga med volymen, det får braka loss. Musiken ska få kännas i ryggmärgen, det ska få dunka ordentligt, säger Lax.

- Här får vi musiker fördomsfritt åka iväg musikaliskt, men absolut ska man kunna sjunga med. Vi åker kanske ut på instrumentella solon emellanåt, säger Mikael Svarvar.

Tolv psalmer har valts ut och de ska få tala för sig själva. Allt mellansnack är borta, likaså andakten. Det blir musik till hundra procent.

Psalm och jam
Psalm: Kristen sång av­sedd att sjungas tillsammans av församlingen vid en guds­tjänst. En psalm är en text med tillhörande melodi som finns i en psalmbok, men även många andra typer av kristen sång betecknas som psalmer. Psalmen finns till för kyrkans gudstjänstliv. Den är ett uttryck för bön, lovsång och bekännelse.
Källa: Svensk Ordbok, "Finlandssvensk psalmhistoria" av Karl-Johan Hansson på Evangelisk-lutherska kyrkan i Finlands webbplats.
Jam: Improviserat musicerande med flera musiker till­sammans. Betyder röra eller trängsel och är ursprungligen en benämning på informella möten där jazzmusiker kunde utveckla sina färdigheter att imorpvisera och utbyta musikaliska idéer.
Källor: Svensk Ordbok, Nationalencyklopedin.

På en vanlig gudstjänst finns vanligen en eller två av de nya psalmerna med. I skriftskolan används de mer och där har Lax fått höra ungdomarna nynna på melodierna när de går ut. Nu vill hon få alla att sjunga med, precis som på en engelsk fotbollsmatch.

- Det här melodier som fastnar väldigt snabbt, för det här är den sorts musik vi är vana att höra i vardagen, säger Katri Lax.

147 psalmer finns i det svenskspråkiga psalmbokstillägget från 2016. De är numrerade från 801 och uppåt. I den svenskspråkiga psalmboken från 1986 finns 585 psalmer.

Psalmbokstillägget med 147 nya psalmer kom till för att svara mot kulturella och samhälleliga utmaningar. Det fanns en beställning på psalmer som är mer lättillgängliga för en bredare publik och speciellt för yngre människor. Alla av de nya psalmerna är inte tänkta enbart för orgelkomp.

- En uttalad vision var att också ta in sånger som lämpar sig för gitarr. En konfirmand som kan tre ackord ska kunna spela den. Sånger som finns och lever och skriftskolsammanhang lyfts upp till kyrklig sång i psalmbokstillägget, säger Mikael Svarvar.

Svarvar var med i den arbetsgrupp som jobbade fram psalmbokstillägget. Tillägget vidgar och ifrågasätter begreppet psalm.

- Vad är en psalm? Ingen kan bestämma vad andra ska tycka och alla har olika preferenser. Alla får själva ta ställning till det, säger Mikael Svarvar.

Katri Lax hörde Richard Smith spela på en välgörenhetskonsert i USA. Hon fastnade för den fria stämningen i det jammande gänget.

Richard Smith är amerikansk jazzgitarrist och professor, men jobbar också vid Yrkeshögskolan Novia. Smith spelar gitarr på Psalm-Jam.

- Jag tänkte att vi kan jamma också i vår kyrka, och varför inte sjunga med, säger hon.

Psalm-Jam 1 var nära att bli namnet. Lax hoppas nämligen att det här inte blir en engångsföreteelse. Därför går kollekten till Malax församlings musikarbete.

Till de här psalmerna blir det jam:
Jag vill ge dig, o Herre, min lovsång
Min Jesus, min Herre
Du är helig, du är hel
Du vet väl om att du är värdefull
Det gäller dig och det gäller mig
Mitt liv - en nåd (Amazing Grace)
Bara i dig har min själ sin ro
Bär mig över djupen
Nu sjunker sol i hav
Glory to the Father
Vi söker sanningen
Må din väg gå dig till mötes

Artikeln skriven av Josefin Torrkulla

lö 7.12 kl. 18.00

Julkonsert med Helsingbykören och Finlandia Order of Runeberg i kyrkan. Fritt inträde.

Julkonsert i kyrkan med Helsingbykören och Finlandia Order of Runeberg.

Fritt inträde.

Andakt.
lö 14.12 kl. 18.00

Julkonsert med Barnens Vackraste Julsånger i kyrkan med Evangelicum, Evangelikidz och Evangelivox.

Ungdomskören Evangelicum är en kör för ungdomar från högstadieåldern uppåt. Medlemmarna i kören kommer från hela svenska Österbotten, men också från södra Finland. Kören samlas i medeltal en gång i månaden på olika platser i Svenskfinland. Ett par gånger per termin samlas Evangelicum till körläger, oftast i Evangeliska Centret i Vasa.

Kauneimmat joululaulut kirkossa.

Laulamme kauneimmat joululaulut kirkossa.