Reformationens märkesår 2017

Martin Luther offentliggjorde sina 95 teserÖppna länk i ny flik 31.10.1517. År 2017 har det gått 500 år sedan dess.

Reformationens märkesår påminner oss om Luthers arbete och kyrkornas historia samt reformationens betydelse i Finland och i världen, samtidigt som vi orienterar oss mot den dag som är och den som ska komma. Att stanna i det förflutna skulle vara att glömma reformationen – en förnyelse som stiger ur själva kärnan och som redan före Luther pågått kontinuerligt i kyrkan.

Märkesåret firas under namnet Nåd 2017! Namnet hänvisar till nåden som begrepp men också som bön och uppmaning. Märkesåret leder oss att begrunda vad som borde förnyas i den egna församlingen – och inte bara i församlingen. Märkesåret är en utmärkt möjlighet att tillsammans med andra lokala aktörer börja ställa frågan vad ett gott liv innebär i dag och i framtiden. Var finner vi nåden?

Märkesåret är ekumeniskt. Det förbereds och firas tillsammans med andra kristna kyrkor. Märkesåret är globalt. Det firas internationellt. Märkesåret har betydelse för hela samhället. I Finland ankyter märkesåret till hundraårsjubileet av Finlands självständighet.

Öppna länk i ny flik                                        Öppna länk i ny flik

Martin Luther   1483 - 1546

Svenska kyrkan / Vem var Martin LutherÖppna länk i ny flik