Medlemmar i syföreningen med sina stickprojekt.

Missionssyföreningarna

 

Syföreningen i Malax

Missionssyföreningen träffas tisdagar kl.13-15 i Övermalax församlingshem, långtået 7.

Petalax och Bergö syföreningar avslutar sin verksamhet.

Missionssyföreningarna i Petalax och på Bergö har avslutat sin verksamhet på grund av medlemmarnas stigande ålder. Vi tackar syföreningarna för deras trogna arbete och deras viktiga insats för missionen!

Mission och utvecklingsarbete

Både syföreniningen och församlingen stöder missionärer och utvecklingsprojekt på olika håll i världen via samarbetsorganisationerna Kyrkans utlandshjälp, SLEF, Finska Missionssällskapet och Såningsmannen. 

Kärnan i missionsarbetet är att möta människor med en annan livsåskådning och föra det kristna hoppet till alla. Utöver det jobbar missionen för att förbättra människors livsvillkor, ta bort svält, sjukdom och sociala orättvisor. Mission är ett samarbete mellan vår kyrka och kyrkan på missionsfältet.

Det var Jesus som utfärdade det vi kallar missionsbefallningen: Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar: döp dem i Faderns, Sonens och den helga Andens namn och lär dem att hålla alla de bud jag har gett er. Och jag är med er alla dagar till tidens slut (Matt 28:19-20).

Vår kyrka stöder mänskor i utvecklingsländer genom internationell diakoni. Arbetet hjälper de fattigaste och mest utsatta, utan att se till etnisk eller politisk tillhörighet. Arbetet utförs av bland andra Kyrkans Utlandshjälp, Finska Missionssällskapet och Såningsmannen. Om fattigdom och utsatthet ska lindras på ett bestående sätt måste man kunna påverka orsakerna. En förutsättning för att fattigdomen ska minska är till exempel att det råder fred och att de mänskliga rättigheterna respekteras.

Alla mänskor ska ha mat och vatten och möjlighet till utkomst. Miljöfrågor är också centrala. Likaså rätten till utbildning och hälsovård. En bestående förändring kan det bli endast genom samarbete på lång sikt med lokala organisationer och lokalbefolkning i utvecklingsländerna.

 
Händer som samlar ihop korn.

Församlingens missionärer

Anna och Bertrand Tikum, FMS

Stationerade i Botswana. Anna Tikum är diakon, filosofiemagister och religionslärare. Hon arbetar som sakkunnig inom diakoni. Bertrand Tikum är ekonom och hans hemland är Kamerun. Han arbetar som sakkunnig inom ekonomi och god förvaltning.

Ruth Åbacka, SLEF

Rut Åbacka är missionär i Kenya. Rut Åbacka arbetar med nödhjälp, diakoni och undervisning i de lutherska församlingarna i Kenya och med diakonissutbildning.

Christina Harald, Såningsmannen

Christina Haralds första period i Mongoliet inleddes i början av år 2024. Där arbetar hon med Såningsmannens samarbetspartner i huvudstaden Ulan Bator. Organisationen Tegsh Tusgal (betyder ungefär ”lika ljus”) är en mongolisk medborgarorganisation som grundades år 2019 och arbetar för att förbättra marginaliserade gruppers rättigheter i samhället, framför allt har de arbetat för och tillsammans med funktionshindrade. Christinas uppgift är att stärka det sociala arbetet inom Tegsh Tusgal genom undervisning och handledning.

Församlingens understödsprojekt

Syföreningen uppmärksammar Övermalax Församlingshem, 90 år

År 1934 togs Övermalax församlingshem i bruk - I 90 år har huset tjänat som samlingspunkt för Malaxbor. Vid ett symöte i noveber uppmärksammade Malax missionssyföreningen detta med att dela trevliga minnen, från byggnaden och bygden! Sara Brännudd har antecknat minnesbilder som kom upp: 

- Syföreningen i Övermalax startade i mitten på 1920-talet, verkade för missionen samt för att få en likvagn till församlingen och ett församlingshem till Övermalax. Verksamheten var "likartad" den i Yttermalax. Ledare var Kaplan Ranken med hjälp av hustrun Hulda.  

- Olika "gränder" hade kaffeservering vid symöten förut. Prästen deltog också, och även prästfrun och kantor var aktivt med. Symötet var på kväll och barnen kom med. Barnen kunde också medverka i programmet!

- Vi var fem flickor i 10-12 års åldern (Havras skola) som sjöng på symöten i gårdarna på 1940-talets början, till förmån för byggandet av församlingshemmet. 

- I församlingshemmet har det varit minnesstunder, gudstjänster och körsång. Och minior, junior och dagklubbar för barnen. Fina minnen!

- Här hade vi söndagsskola på 1950-1960 talet.

- Här gick jag i skriftskolan 1963-1964.

- Då skriftskolebarnen blivit konfirmerade samlades de i församlingshemmet på kvällen.

- Evangeliska föreningen hade alltid auktion på självständighetsdagen i församlingshemmet.

- "Vi över 60" startade år 1996. Leif Snellman var utfärdsledare. Ordnades turvis en gång i månad i Övermalax/Yttermalax med mångsidigt program. Bland annat: Utfärd till Övermark (35 deltagare), föredrag av läkare Rantala (99 deltagare), Utfärd till Raumo (46 deltagare), friluftsgudstjänst på Söderskär (60 deltagare), resa till Åbolands skärgård (14 deltagare).

- Ledstjärnan Edit Lind var med i mycket program. Ett mångsidigt stöd för barnen och gav bland annat stöd till den som ville lära sig spela instrument och sjunga.

- När Yttermalax kyrkhem rivdes blev det sammanslagning av Yttermalax- och Övermalax missionssyförening= Malax missionssyförening.

Idag verkar missionssyföreningen i Övermalax församlingshem, för missionen och hembygden

-Vi stickar små sockor till barn som blir döpta i Malax församling och stödjer också julhjälpen i Malax-Petalax-Bergö.

- Våra "kaffepengar" från servering går till missionen. Hösten 2024 valde vi FMS barnens bank, vilket även intäkterna från julauktionen går till i år. Barnen är viktiga!

I Övermalax församlingshem har församlingen idag olika samlingar såsom missionssyförening, gudstjänster, dop, minnesstunder och såklart en mångsidig barnverksamheten! Men även bland annat föreningar och kommun har tidvis olika program i utrymmena. Ibland ser du kanske någon tända en eld ute på gården; Det är scouterna! 

- Vi hoppas på många år till. Att ha en samlingspunkt är viktigt!