Ämbetsbevis och släktutredningar

ÄMBETSBEVIS BESTÄLLS FRÅN CENTRALREGISTER

Folkbokföringen i Malax församling överförs till Kustens och Ålands centralregister fr.o.m. 1.5.2020. Efter det ska församlingsborna vända sig till centralregistretmed beställningar av ämbetsbevis, släktutredningar och hindersprövningar.

BESTÄLL ÄMBETSBEVIS

På pastorskansliet kan vi vid behov också hjälpa till med att förmedla era beställningar. 

Vänligen notera att inga beställningar av ämbetsbevis ska göras via e-post eftersom det finns risk att obehöriga via e-posten kan komma åt personuppgifter.

 

Från centralregistret kan man beställa:

  • Ämbetsbevis
  • Släktutredningar
  • Släktforskning
  • Hindersprövningar inför vigsel 
  • Information i medlemsregisterärenden

 

Släktforskning

Är du intresserad av att börja släktforska? Börja då med att fråga ut släktingarna, så att du får en bra grund att gå vidare från. Det du behöver veta om tidigare generationer är namn, födelsedatum och -ort. Dessutom är det ett plus om du får veta dödsdatum och var de bodde när de dog. Finns det foton, brev och annat material om personen är det också värdefull information.

Sedan kan man gå vidare på olika sätt:

  • Kyrkböckerna, som delvis finns tillgängliga på olika digitala arkiv via internet. Du kan också beställa en avgiftsbelagd släktutredning från församlingarna/centralarkiven eller själv släktforska med hjälp av mikrofilmer hos de församlingar som tillhandahåller släktforskningsrum.

  • Gravgårdarna. Finns det fortfarande någon grav kvar? Var finns den?

  • Internet. Googla ”släktforskning” så hittar du information, länkar, släktforskningsprogram och emigrantforskning.

  • Kurser. Ibland ordnar MI eller andra arrangörer kurser i hur man släktforskar. Innan du börjar släktforska kan det vara bra att känna till hur arkiven är uppbyggda och vad du kan hitta där.

 

Avändbara länkar :

MagistraternaÖppna länk i ny flik

BefolkningsregistercentralenÖppna länk i ny flik

Släktforskning i FinlandÖppna länk i ny flik

Digitaaliarkisto (på svenska)Öppna länk i ny flik

Hiski - digitaliserade kyrkoböckerÖppna länk i ny flik

ArkivverketÖppna länk i ny flik

Rötter - Sveriges släktforskarförbundÖppna länk i ny flik

Via länken till det Österbottniska släktforskningsforumet WESTSIDEÖppna länk i ny flik, kan du forska i Malax församlings kommunionböcker ca 1720 - 1900, eller via den här direktlänken till Malax församlings kommunionböckerÖppna länk i ny flik